تعداد نشریات | 25 |
تعداد شمارهها | 911 |
تعداد مقالات | 7,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 12,104,901 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,563,863 |
مقالۀ پژوهشی: تعیین عناصر کممقدار در محصولات کشاورزی روستای چقای اراک، ایران | ||
فیزیک کاربردی ایران | ||
دوره 14، شماره 3 - شماره پیاپی 38، مهر 1403، صفحه 21-40 اصل مقاله (1.96 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22051/ijap.2024.45958.1380 | ||
نویسندگان | ||
رضا پورایمانی* 1؛ محمد حسین چوپان دستجردی2؛ سعید قاهانی3؛ مرضیه مشایخی3 | ||
1استاد، گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران. | ||
2استادیار، پژوهشکده راکتور و ایمنی هستهای، پژوهشکده علوم و فنون هستهای، اصفهان، ایران. | ||
3دانشآموختۀ کارشناسی ارشد، گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران | ||
چکیده | ||
همه انسانها برای رشد به تغذیه سالم احتیاج دارند، به صورتی که کمبود یا فزونی عناصر کممقدار سبب ایجاد بیماریهایی در انسان میشود. به همین دلیل آگاهی از وجود عناصر در مواد غذایی بسیار مهم است. به این دلیل که کارخانه تولید آلومینیوم اراک در جنب اراضی روستای چقا قرار دارد، مطالعه تأثیرات این کارخانه و سایر صنایع موجود در منطقه بر محصولات کشاورزی آن ضروری است. در این پژوهش غلظت 11 عنصر آلومینیوم، برم، کلسیم، کلر، آهن، منیزیوم، منگنز، پتاسیم، سدیم، اسکاندیم و روی در محصولاتزراعی گندم، جو، نخود، لوبیا و یونجه تهیه شده از روستای چقای اراک با استفاده ازروش آنالیز فعالسازی نوترونی و 3 عنصر دیگر شامل آرسنیک، سرب و کادمیوم با استفاده از آنالیز پلاسمای جفتشده القایی مشخص شدهاند. غلظت منیزیم از 1310 تا 3970، منگنز 2/15 تا 3/66، سدیم از 20/14 تا 1490، آلومینیوم از 72/5 تا 914، کلر از 364 تا 12000، کلسیم از 413 تا 29600، برم از 23/0 تا 50/14، پتاسیم از 4740 تا 14700، آهن از 1/10 تا 0/1310، اسکاندیم 033/0 تا 020/4، روی از 7/27 تا 6/97، آرسنیک از 000/0 تا 021/0، سرب از 000/0 تا 003/0 و کادمیوم از 00/0 تا 02/0 برحسب میلیگرم بر کیلوگرم بدستآمده است. نتایج نشان میدهد که غلظت کلر، منگنز، منیزیم، آهن، سدیم، آلومینیوم، برم، کلسیم، اسکاندیم، روی و سرب در یونجه، غلظت پتاسیم در لوبیا چیتی، غلظت کادمیوم در جو و غلظت آرسنیک در گندم نسبت به سایر نمونههای آنالیز شده بیشتر است. | ||
کلیدواژهها | ||
محصولات زراعی؛ عناصر کممقدار؛ روش فعالسازی نوترونی؛ پلاسمای جفت شده القایی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Research Paper: Determining Trace Elements in Agricultural Products of Chogha Village of Arak, Iran | ||
نویسندگان [English] | ||
Reza Pour Imani1؛ Mohammad Hosein Choopan Dastjerdi2؛ Saeed Ghahani3؛ Marziyeh Mashayekhi3 | ||
1Professor, Department of Physics, Faculty of Science, Arak University, Arak, Iran | ||
2Assistant of Professor, Reactor and nuclear safety research school, Nuclear Science and Technology Research Institute, Isfahan, Iran | ||
3M. Sc. graduated, Department of Physics, Faculty of Science, Arak University, Arak, Iran | ||
چکیده [English] | ||
All human beings need healthy nutrition to grow, so the lack or excess of low-amount elements causes diseases in humans, for this reason, it is essential to know the presence of elements in food. Arak aluminum production factory is located next to Chogha village, so it is necessary to study the effects of this factory and other industries in the region on its agricultural products. In this study, the content of 11 elements was determined: aluminum, bromine, calcium, chlorine, iron, magnesium, manganese, potassium, sodium, scandium, and zinc in crops as wheat, barley, peas, beans and alfalfa prepared from the village of Chogha in the Arak region by neutron activation analysis, as well as 3 other elements, including arsenic, lead, and cadmium were determined by inductively coupled plasma analysis. Magnesium concentration from 1310 to 3970, manganese from 15.2 to 66.3, sodium from 14.2 to 1490, aluminum from 5.72 to 914, chlorine from 364 to 12000, calcium from 413 to 29600, bromine from 0.23 to 14.50, potassium from 4740 to 14700, iron from 10.1 to 1310.0, scandium from 0.033 to 4.02, zinc from 27.7 to 96.7, arsenic from 0.000 to 0.021, lead from 0.000 to 0.003 and cadmium from 0.00 to 0.02 mg/kg. The results show that the concentration of chlorine, manganese, magnesium, iron, sodium, aluminum, bromine, calcium, scandium, zinc, and lead in alfalfa, the concentration of potassium in pinto beans, the concentration of cadmium in barley, and the concentration of arsenic in wheat are higher than another analyzed sample. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Crops, Trace Elements, Neutron Activation Method, Inductively Coupled Plasma | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 150 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 162 |