تعداد نشریات | 25 |
تعداد شمارهها | 932 |
تعداد مقالات | 7,652 |
تعداد مشاهده مقاله | 12,494,857 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,886,346 |
بررسی نقش تیمارهای هورمونی در تغییرات فیزیولوژیکی انگور یاقوتی سیستان | ||
زیست شناسی کاربردی | ||
مقاله 7، دوره 36، شماره 1 - شماره پیاپی 75، خرداد 1402، صفحه 159-180 اصل مقاله (2.43 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22051/jab.2022.40942.1497 | ||
نویسندگان | ||
نوشین کلکلی1؛ عباسعلی امام جمعه* 2؛ یعثوب شیری3؛ محمود سلوکی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد ،گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- ایران | ||
21- دانشیار ، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- ایران 2- گروه بیوانفورماتیک دانشگاه زابل | ||
3استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران | ||
4استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: انگور یاقوتی زودرس ترین انگور در ایران و دارای طعم خوب و مقاومت گرمایی و خشکی بالا می باشد ولی تراکم خوشه بالایی دارد. مواد و روشها: تغییرات فیزیولوژیکی و میزان انباشت برخی مواد فیزیولوژیک، تحت سه هورمون جیبرلیک اسید، ایندول 3-استیک اسید، و آبسیزیک اسید به ترتیب با غلظتهای mg/L40، mg/L20، و mM/L50 بررسی شد. نتایج و بحث: آبسیزیک اسید بیشترین تاثیر را در افزایش میزان کلروفیل کل و کارتنوئید داشت. میانگین میزان کلروفیل کل در مرحله پیش از گلدهی (51/25)، گلدهی (76/18) و بعد از گلدهی (16/26) میلیگرم در میلیلیتر بدست آمد. تحت تاثیر هر سه تیمار هورمونی سطح پروتئین تا 70 درصد کاهش مییابد. تیمار جیبرلین در مرحله سوم نمو خوشه سبب افزایش 26 درصدی سطح کربوهیدرات شد. آنزیم گایاکول پراکسیداز تحت تاثیر ایندول استیک اسید افزایش سطح پیدا کرده اما سایر تیمارهای هورمونی سبب کاهش میزان این آنزیم در انگور یاقوتی شده است. بیشترین کاهش آنزیم گایاکول پراکسیداز مربوط به تیمار جیبرلین با کاهش تقریبا 80 درصدی نسبت به نمونه شاهد در مرحله اول و دوم نمو خوشه مشاهده شد. همچنین در مرحله سوم نمو خوشه کاهش 55 درصدی میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز بدست آمد. آسکوربات پراکسیداز تحت تاثیر تیمار آبسزیک اسید افزایش یافت. هر سه هورمون سبب کاهش سطح فعالیت آنزیم کاتالاز در مراحل رشدی شدهاند. ایندول استیک اسید در مراحل رشدی سبب افزایش فعالیت پلی فنل اکسیداز گردید. جیبرلین غیر از اندک افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در مرحله گلدهی، فعالیت سه آنزیم دیگر را در تمام مراحل رشدی به شدت کاهش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتیاکسیدانت؛ انگور؛ فیتوهورمون؛ فیزیولوژی گیاهی؛ کلروفیل | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigation of hormonal treatments in physiological alterations of Sistan Yaghooti grapes | ||
نویسندگان [English] | ||
Nooshin Kalkali1؛ Abbasali Emamjomeh2؛ Yasoub Shiri3؛ Mahmood Solouki4 | ||
1Master's student, Department of Plant Breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Zabol University, Iran | ||
21- Associate Professor, Department of Plant Breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Zabol University, Iran 2- Department of Bioinformatics, Zabol University | ||
3Assistant Professor. Agronomy and Plant Breeding Department, Agriculture Research Center, Zabol Research Institute, Zabol, Iran | ||
4Professor, Department of Agriculture and Plant Breeding, Zabol University, Zabol, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Introduction: Yaghooti grape is the earliest ripening grape in Iran and has advantages such as good taste and high heat and drought resistance; but it has highly cluster density. Materials and methods: Physiological alterations of Yaghooti grape in three growth stages, as well as the amount of accumulation of some physiological substances, under the three hormones gibberellic acid, indole-3-acetic acid, and abscisic acid. Results and discussion: Abscisic acid hormone had the most positive effect on total chlorophyll and carotenoid levels. The average amount of total chlorophyll was equal to (25.51), (18.76) and (26.16) mg/ml in the pre-flowering, flowering, and post-flowering stages, respectively. Under three hormones, the protein level is greatly reduced by 70%, Gibberellin treatment in the third stage of cluster development caused a 26% increase in carbohydrate level. The guaiacol peroxidase increased under indole acetic acid, but other hormonal treatments decreased the amount of this enzyme in Yaghooti grapes. The biggest reduction was related to gibberellin treatment with nearly 80% of the control sample in the first and second stage of cluster development and 55% in the third stage. The amount of ascorbate peroxidase enzyme was accompanied by an upward trend under influence of abscisic acid. Also, all three hormones almost caused a decrease in catalase enzyme activity in all three developmental stages. Indole acetic acid increased the activity of polyphenol oxidase enzyme during stages. Gibberellin, apart from slightly increasing the activity of ascorbate peroxidase enzyme during flowering, strongly reduced the activity of three other enzymes during all stages. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Antioxidants, chlorophyll, grapes, phytohormones, plant physiology | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
Abdalla, M. (2007). The Influence of Water Stress on Growth, Relative Water Content, Photosynthetic Pigments, Some Metabolic and Hormonal Contents of two Triticium aestivum cultivars. Journal of Applied Sciences Research. 3(12):2062-2074. Aliyu O.M. Oluwayemisi O.A. and Joshua A.A. (2011). Foliar application of the exogenous plant hormones at pre-blooming stage improves flowering and fruiting in cashew (Anacardium occidentale L.). Journal of Crop Science and Biotechnology. 1(14): 43-50. Barickman T. Casey A. Kopsell D. and Sams C. (2014). Abscisic Acid Increases Carotenoid and Chlorophyll Concentrations in Leaves and Fruit of Two Tomato Genotypes. Journal of the American Society for Horticultural Science. 139(2): 61-66. Bates L.S. Waldren R.P. and Teare I.D. (1973). Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant and Soil. 39(2): 05-07. Choudhury N.K. and Behera R.K. (2001). Photoinhibition of Photosynthesis: Role of Carotenoids in Photoprotection of Chloroplast Constituents. Photosynthetica. 39(4): 81-88. Dazy M. Jung V. Férard J.F. and Masfaraud J.F. (2008). Ecological recovery of vegetation on a coke-factory soil: role of plant antioxidant enzymes and possible implications in site restoration. Chemosphere 74: 57-63. Ghasem beigi O. Erfani M.J. and Khademi O. (2015). Effect of gibberellic acid spraying and girdling on the improvement of the quantity and quality characteristics of ‘Yaghooti’ seedless grape'. Journal of Crops Improvement. 17(4): 57-69. (In Persian). Grimplet J. Javier T. Natalia L. and Javier I. (2017). Differences in Flower Transcriptome between Grapevine Clones Are Related to Their Cluster Compactness, Fruitfulness, and Berry Size'. Frontiers in plant science. 8: 632. Haisel D. Pospísilova J. Synkova H. Schnablova R. and Batkova P. (2006). Effects of abscisic acid or benzyladenine on pigment contents, chlorophyll fluorescence, and chloroplast ultrastructure during water stress and after rehydration. Photosynthetica. 44(6): 06-14. Hall M.B. (2007). Methodological challenges in carbohydrate analyses. Revista Brasileira de Zootecnia. 36(3): 59-67. He F. (2011). Bradford Protein Assay. Bio-protocol. 1: e45. Jahantigh H. Emamjomeh A. Solouki M. and Heidari F. (2020). Studying of Gene Expression Chalcone Synthase and ABA-8′ Hydroxylase Related to Early ripening In Yaghooti Grape of Sistan. Modern Genetics Journal. 15(1): 61-70. (in Persian). Kaya C. Tuna A. and Yokas I. (2009). The Role of Plant Hormones in Plants Under Salinity Stress. Salinity and Water Stress: Improving Crop Efficiency. 45-50 Kuhn N. Alejandra S. Carlos A. Aníbal A. Carmen E. Satyanarayana G. Laurent D. and Patricio A.J. (2016) .Regulation of polar auxin transport in grapevine fruitlets (Vitis vinifera L.) and the proposed role of auxin homeostasis during fruit abscission. BMC Plant Biology. 16(3): 24-34. Lichtenthaler H.K. (1987) .Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods Enzymol (Academic Press). Lu P. Sang W.G. and Ma K.P. (2008). Differential responses of the activities of antioxidant enzymes to thermal stresses between two invasive Eupatorium species in China. Journal of Integriation Plant Biology.50: 393-401. Maruta T. Yoshihiro S. Shigeru S. and Takahiro I. (2016). Diversity and Evolution of Ascorbate Peroxidase Functions in Chloroplasts: More Than Just a Classical Antioxidant Enzyme. Plant and Cell Physiology. 57(13): 77-86. Merewitz E.B. Gianfagna T. and Huang B. (2011). Protein accumulation in leaves and roots associated with improved drought tolerance in creeping bentgrass expressing an ipt gene for cytokinin synthesis. Journal of experimental botany. 62: 5311-33. Nakano Y. and Asada K. (1981). Hydrogen Peroxide is Scavenged by Ascorbate-specific Peroxidase in Spinach Chloroplasts. Plant and Cell Physiology. 22(8): 67-80. Queiroz C. Maria L.M.L. Eliane F. and Vera L.V.M. (2008). Polyphenol Oxidase: Characteristics and Mechanisms of Browning Control. Food Reviews International. 24(3): 61-75. Raymond J. Rakariyatham N. and Azanza J.L. (1993). Purification and some properties of polyphenoloxidase from sunflower seeds. Phytochemistry. 34(9): 27-31. Sardar Shahraki A. Amirzadeh S. and Rafati M. (2019). The Effect of Application of Drip Irrigation System on Production Rate of Yoghouti Grapes and Its Effective Factors in Zabol County of Iran. Agricultural Economics and Development. 27: 187-208. (In Persian). Sharma I. and Ahmad P. (2014). Catalase: A Versatile Antioxidant in Plants. Oxidative Damage to Plants. Academic Press. 131-148. Shiri Y. Solouki M. Ebrahimie E. Emamjomeh A. and Zahiri J. (2019). Gibberellin causes wide transcriptional modifications in the early stage of grape cluster development. Genomics. 112(1): 820-830. Shiri Y. and Kalkali N. (2021). Evaluation of HSP-70 heat-tolerance gene in Yaghooti grape of Sistan under hormonal treatment by Indole acetic acid, Gibberellic acid and Abscisic acid. Agricultural Biotechnology Journal. 13: 25-42. (In Persian). Shiri Y. Solouki M. Ebrahimie E. Emamjomeh A. and Zahiri J. (2018). Unraveling the Transcriptional Complexity of Compactness in Sistan Grape Cluster. Plant Science. 207: 198-208. Trovato M. Mattioli R. and Costantino P. (2008). Multiple roles of proline in plant stress tolerance and development. RENDICONTI LINCEI. 19: 325-46. Varjovi M. Valizadeh M. and Bandehagh A. (2015). Primary Antioxidant Enzymes and Their Important Role in Oxidative Stress in Plants and Mammalian. Biological Forum. 7: 180-86. Vos I.A. Verhage A. Lewis G.W. Vlaardingerbroek I. Schuurink C.R. Pieterse M.J.C. and Saskia C.M. Van W. (2019). Abscisic acid is essential for rewiring of jasmonic acid-dependent defenses during herbivory. bioRxiv: 747345. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 432 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 83 |